Puppy's

Update: 2 februari zijn de pups van Flake en Flint geboren! Zie Flake x Flint --> Week 1 waar de pups worden voorgesteld. 

 

Hopelijk zal Flake deze winter haar eerste nest krijgen. Een droom die uitkomt en waar ik jarenlang hard naartoe heb gewerkt. 

Ik heb een aantal keren te horen gekregen dat ik heel kritisch ben, misschien zelfs te kritisch. Ik wilde alles! Veel diversiteit in genen, karakter, bouw en de juiste gezondheidsuitslagen. En dan moet je als fokker keuzes gaan maken. Wat vind ik nou het meest belangrijk? Waar wil ik voor staan? Wat wil ik toevoegen aan dit ras? Daar ben ik eens bij stil gaan staan.

De Australian Shepherd is geen ras dat komt zonder ziektes helaas. Er zijn veel ziektes die je niet kunt testen die wel bij de Aussie voorkomen. Denk aan: epilepsie, verschillende soorten kankers, heupproblemen, allergieën, auto-immuunziekten etc. Het enige wat je als fokker kan doen om de kans op bepaalde niet-testbare ziektes te 'verlagen' (maar je weet het alsnog nooit zeker) is om de genendiversiteit hoog te houden en de inteeltcoëfficiënt zo laag mogelijk. Uit meerdere onderzoeken bij andere rassen is gebleken, dat ziektes zoals epilepsie, vaker voorkomen bij honden met een hogere inteeltpercentage. Daarnaast is het ook belangrijk om door middel van de stamboom de lijnen achter de aussies (voorouders) te leren kennen en informatie van andere fokkers/kenners op te vragen om erachter te komen in welke lijnen wat voor kan komen (bijv: kankers/epilepsie) en dan bewuste keuzes te maken in je combinatie. Ik leg alles graag nog eens face to face uit voor de geïnteresseerden. 

In ieder geval betekende dat voor mij dat ik een dekreu heb gezocht die totaal andere lijnen (voorouders) heeft als Flake waardoor er in de puppen meer verschillende genen aanwezig zullen zijn en weinig inteelt.

Sinds een paar jaar kun je via Embark (een Amerikaanse laboratorium waar je het DNA van je hond kan laten testen) in 'Matchmaker' je teef combineren met een reu die ook Embark getest is. Embark berekend dan vervolgens door middel van de genen die in het DNA van beide ouderdieren zitten de gemiddelde inteeltcoëfficiënt (COI) voor de puppy's. Met de juiste match kun je voor je puppen deze COI flink verlagen. Zo zullen Flake haar puppen gemiddeld met deze dekreu rond de 7% zitten. De pups zelf zullen na een aantal weken ook allemaal Embark getest worden en dan zal deze COI ook bekend worden. De pups eorden gechipt, krijgen allemaal een FCI stamboom en worden verkocht met een koopcontract.

De puppy's zullen opgroeien in huiselijke kring en tijdens de socialisatie zullen zij kennismaken met allerlei verschillende mensen (oud&jong), dieren, huiselijke geluiden, ritjes in de auto, etc. totdat het nieuwe baasje de socialisatie en habituatie overneemt.
Ze zullen daarnaast als vast voedsel leren wennen aan brokken van Proplan. 

Mijn streven is dat de pups vanaf 3 weken op afspraak door de pupkopers bezocht mogen worden. Dit is afhankelijk van hoe het met de pups en Flake gaat.

Daarnaast zullen de puppy's niet onnodig gevaccineerd of ontwormt worden. Er zal een titerbepaling plaatsvinden om te kijken hoeveel antistoffen ze van moeder Flake hebben meegekregen. Als dit voldoende is hoeven de pups ook geen onnodige vaccinaties binnen te krijgen wat namelijk best een opdonder geeft aan het immuunsysteem. Als ze niet beschermd zijn door antistoffen van Flake zullen zij gewoon volgens het boekje hun inenting ontvangen. Voor de rabiës inenting (die ik zo lang mogelijk zou uitstellen als het niet nodig is) is wel een titerbepaling mogelijk maar in het buitenland wordt dit nog niet geaccepteerd. Pups mogen pas vanaf 15 weken, met een geldige rabiësvaccinatie die al drie weken daarvoor is toegediend, de grens over. Houdt hier dus rekening mee als pupkoper! De rabiësvaccinatie mag pas vanaf 12 weken gegeven worden dus dit is aan de pupkopers om te beslissen wanneer en of zij deze vaccinatie toe willen laten dienen. Het is een heftige vaccinatie dus combineer dit vooral niet met bijv. anti-vlooienmiddel of ontwormingsmiddel! 
Daarnaast zal er op 2 en 4 weken ontwormd worden voor de wormen(eitjes) die ze standaard van hun mama meekrijgen. Vervolgens zal er vanaf 6 weken ontlastingsonderzoek worden gedaan bij de pups voordat er weer een ontwormingspil in gaat. Deze pillen bevatten gifstoffen en zijn ook niet nodig om toe te dienen als de pup geen wormen heeft. Zij kunnen bij toediening dan ook een aantal dagen hier ziekjes van zijn (diarree, minder lekker in hun vel). Dat wil ik graag voorkomen als het onnodig is.

Rond de 7 weken zullen de puppy's een gedragstest krijgen zodat ik, naast mijn eigen inzicht, een nog meer compleet beeld zal krijgen van hun karakters en mogelijkheden. De kans is namelijk aanwezig dat niet iedere pup geschikt is voor ieder baasje. Zo zou ik een wat meer onzeker pupje nooit plaatsen binnen een gezin met drukke jonge kinderen en probeer ik er zoveel mogelijk rekening mee te houden wat jij graag met de hond zou willen doen. Past de pup bij jou? En pas jij bij de pup? Na de gedragstest zal dan ook pas besloten worden welke pup naar welk huisje gaat en in het ergste geval of er überhaupt een pup voor iedereen bij zit. We doen uiteraard ons best om goeie matches te maken. Maar ik kan niet beloven dat ik een pup en een koper aan elkaar ga koppelen als het geen goede match is. Jullie zitten namelijk, mogelijk, 15 jaar met elkaar opgescheept. En ik gun de pups allemaal een gouden mandje en jullie een leuk maatje. Daarnaast zullen de pups ook behandeld worden door een dierenosteopaat voordat ze weggaan. 

Er wordt bij mij dus geselecteerd op karakter. Niet op kleur. Uiteraard mag je tegen die tijd wel je voorkeuren opgeven. Maar het is belangrijk om open-minded te kijken naar alle pups!

Rond de 8 weken zullen de puppy's uitvliegen, (behalve als er naar het buitenland moeten dan wordt het 15 weken in verband met de importregels). Daarna zou ik het leuk vinden om contact te houden en af en toe met de nakomelingen van het nest af te spreken. Daarnaast zal er ook een Facebook of Whatsapp groep zijn waar alle pupkopers elkaar op de hoogte kunnen houden van alle avonturen van hun viervoeter en doggydate afspraakjes te maken. Ook kunnen hier altijd vragen gesteld worden. Daarnaast wordt er ook verwacht van iedere pupkoper dat zij deel zullen nemen aan de nakomelingendag 2025 van het ASCN aangezien ik hierbij aangesloten ben en waarde hecht aan een inventarisatie van de pups hun gedrag en exterieur. 

Als de stambomen van de pups binnen zijn kom ik deze graag een keertje langsbrengen nadat de pups zijn uitgevlogen.

Mijn streven is om daarna zoveel als mogelijk bereikbaar te zijn voor alle vragen die pupkopers hebben. In mijn ogen bestaan geen domme vragen. Ik kan het alleen maar waarderen als je hulp zoekt wanneer je het zelf even niet (zeker) weet of ergens graag meer over wil leren. Dan heb je tenminste het beste met je pup/hond/ras voor. Voorkomen is makkelijker dan genezen! En vragen over bepaalde sporten of het meedoen aan shows en hoe dat dan werkt zijn bijvoorbeeld ook allemaal welkom en leg ik met plezier uit!


Wordt je nou blij van mijn visie op fokken, passie voor het ras en Flake? Kijk dan vooral even bij de nestplanning voor de geplande combinatie.